TWELFTH DAY – FACE TO FACE

‘Twelfth Day’ is de groepsnaam waaronder twee Schotse klassiek geschoolde dames uit Edinburgh en Glasgow hun folkmuziek op plaat hebben gezet. De twaalf zelfgecomponeerde nummers die ze op hun nieuwste album “Face To Face” hebben verzameld heeft overduidelijk kenmerken van de traditionele Keltische folkmuziek. Esther Swift zingt en speelt op pedal harp, terwijl Catriona Price meezingt en op viool speelt. Voor de opname van dit album hebben ze een begeleidende ritmesectie in de studio gehaald, bestaande uit contrabassist Andrew Robb en drummer John Lowrie.

De scherp klinkende etherische stem van Esther Swift zal bij de luisteraars ongetwijfeld herinneringen oproepen aan de zangstijl van de Ijslandse Björk of nog meer van de Britse zangeres Kate Bush, voor eeuwig verbonden aan haar hit “Wuthering Heights” uit 1978. Dat is hier het geval bij zowat elk nummer op “Face To Face” dat zeker geen gemakkelijke plaat mag woren genoemd. Luister bijvoorbeeld even naar de twee nummers op de bijgevoegde video’s: “Keep Me” en “Superwoman”.

Bij het volgens onze persoonlijke beoordeling betere werk behoren de nummers “Fact Of Life”, de instrumentale albumtiteltrack “Face To Face” en het geheel instrumentale rustmoment in het nummer “Oma’s”. Wij hebben het namelijk niet zo begrepen op dergelijke hoge, ijlklinkende stemmetjes. Bij de beluistering van deze plaat zal u zich misschien af en toe even in de Schotse Highlands en Lowlands wanen en dan zal u deze muziek mogelijk wat sneller en wat meer kunnen appreciëren.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Orange Feather Records

video